Quant temps i diners inverteixes en el capitalisme?

6249499550_55a79291b5_b
Pencil, per Laddir Laddir (CC-BY-SA)

Un exercici que cadascú/na de nosaltres pot fer és confeccionar dues llistes, una amb activitats on invertim el nostre temps (la nostra atenció) i una altra amb activitats on invertim els nostres diners (la nostra riquesa). Molt millor si les activitats estan ordenades de major a menor.

Per exemple:

Temps

 1. Treballar
 2. Dormir
 3. Ús personal d’Internet
 4. Conduir / transport
 5. Menjar
 6. Esport
 7. Anar de compres
 8. Llegir llibres, revistes
 9. Activitats familiars
 10. Sortir amb les amistats

Diners

 1. Hipoteca
 2. Tot allò que em descompten de la nòmina
 3. La cistella de la compra
 4. Pla de pensions
 5. Despeses d’habitatge (llum, aigua…)
 6. Conduir / transport
 7. Activitats familiars (sobretot vacances)
 8. Sortir amb les amistats
 9. Mòbil, ordinador, Internet
 10. Roba

Fer un primer esborrany és una qüestió de minuts. Es poden afegir més detalls a mesura que vas fent. La desconnexió del capitalisme passa per rumiar quina és la via d’escapada en cadascuna d’aquestes activitats, quines activitats “baixes en capitalisme” es poden promoure en detriment d’activitats amb “alt contingut capitalista”.

Persones diferents tindran llistes diferents, tot i que segurament hi ha grups amplis de persones que comparteixen models (patterns) similars. Per exemple, és d’esperar que per a molta gent l’habitatge sigui una despesa principal, que per a altres el lleure i la roba tingui molt de pes…

A Confederac.ió poder estudiar aquesta informació individual i col·lectiva i podem començar a classificar àrees de trobada, consciència, mobilització i activisme. Per exemple, el comentari de @Guida s’enfoca sobretot en el consum (la cistella de la compra), i al voltant d’aquest tema hi ha molta gent i moltes organitzacions produint informació molt bona i creant serveis alternatius que busquen gent per a consolidar-se.

(Aquest comentari ha estat publicat primer a Confederac.ió.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s